Bestuurlijke vernieuwing en GroenLinks

Over het congres nog één dingetje: we zijn als partij wel enorm gezegend met een enorme plas getalenteerde, enthousiaste bevlogen mensen. Wat mij betreft kunnen we wel twintig zetels halen.

Na het congres is er nog iets duidelijk: het is tijd voor een Serieus Gesprek over bestuurlijke vernieuwing. Zoals Simon al terecht opmerkte is daarop de afgelopen jaren geen visie ontwikkeld. De afgelopen dagen heb ik veel gepiekerd over de vraag hoe we in die leemte kunnen voorzien.

De eerste vraag daarbij is wat mij betreft wat we willen bereiken met dergelijke vernieuwing. Het heeft weinig zin om terug te kijken naar het glorieuze verleden waarin mensen zich logischerwijs opsloten in hun zuil en in grote getale kwamen opdagen voor de waterschapsverkiezingen. De wereld is veranderd, en blijft veranderen. Terugkijken is boeiend, maar niet vreselijk relevant. We moeten ons dus eerst afvragen wat ons zo ongeveer te wachten staat.

Daarom.

Veel van onze wet- en regelgeving komt uit Brussel. Maar Brussel is geen weersysteem (of vulkaan 🙂 ) dat onafhankelijk van menselijk  ingrijpen op ons afkomt, Brusselse wetgeving is de uitkomst van een traag, taai onderhandelingsproces, veelal door ambtenaren. Er is weinig zicht op. Ook na het debacle van het referendum over de Europese Grondwet geven parlementariers aan dat er maar weinig aandacht is voor de kleine stapjes die in de Brusselse onderhandelingsarena worden gezet. Tegelijkertijd is het EP onvoldoende uitgerust om als controlerend orgaan op te treden. De verhouding met Brussel zal dus integraal onderdeel van onze visie op besturen moeten uitmaken.

Vanmiddag was bij Villa VPRO op Radio 1 Marcel van Dam te gast. Ik ben niet erg dol op Van Dam: hij is mij wat ouderwets socialisties. (hij zal de kwalificatie zelf niet zo erg vinden) Hij had echter een paar dingen te berde te brengen die mij wel verstandig in de oren klonken. Twee dingen: met het gestegen opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking is het raar dat mensen niet meer directe invloed hebben gekregen. Zie ook de oude slogan: eerlijke verdeling van kennis, macht en geld. Hij wees erop dat burgers wel relatief veel hindermacht hebben gekregen, dus als je iets niet wil kun je het tegenhouden. Maar initiatieven van burgers, toegang tot het bestuur is heel moeilijk geworden.

Dat vormde een mooi bruggetje naar zijn tweede punt: dat maar ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking lid is van een politieke partij, en daarvan is maar 10% actief. Deze heeeeeel kleine groep van de bevolking moet onze Tweede Kamer vullen, gemeenteraden, provinciale staten, waterschapsbesturen en het EP. Persoonlijk is mijn inschatting dat als je met partijdemocratie wellicht een aardige voorbereiding is op het grotere werk, maar goed, de groep mensen die geschikt zou kunnen zijn is ongetwijfeld groter.

Het moet mogelijk zijn om meer mensen op een positieve manier te betrekken bij het besturen van dit land.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: