Films lezen

Leeshouding
Toen we terug liepen naar huis praatten we over de film. We zijn in dat opzicht heel anders gesocialiseerd, vooral omdat hij een heel ander opleidingspatroon heeft (lts, mts, hts). Maar ook omdat hij vrijwel geen fictie leest. Ik was altijd al een veel-lezer, en ik heb op het vwo boekverslagen moeten schrijven, waarin de analyse van het verhaal centraal staat. Welke thema’s spelen er? Welke motieven kun je ontdekken? Hoe hangen die motieven en thema’s samen? Ik had daar toen de schurft aan omdat mijn leeshouding altijd was: wie zijn deze interessante mensen en hun spannende avonturen? Ik volgde vijf talen, waarvan drie levende talen, dus ik ben behoorlijk gedrild.

Gisteravond flitste door mijn hoofd dat verhaalanalyse misschien een appolinische benadering van literatuur is, en mijn eigen leeshouding wat dionysisch.

Hoe film anders is -en hetzelfde
Het bijzondere is dat bij ik de techniek van literaire analyse altijd onmiddellijk heb toegepast: ik kan bij film kennelijk tegelijkertijd het verhaal ondergaan (huilen) en notities maken bij wat ik zie (hé kijk nou, alweer een zwaan! Wat zouden al die spiegels en reflecties betekenen? Aardig, hoe het verhaal dat ze danst gereflecteerd wordt in het grotere verhaal: raamvertelling! Oh, kijk nou, ze trekt een veertje uit haar huid! De Transformatie wordt nu definitief ingezet). Ik kan daardoor films heel aardig voorspellen en interpreteren. Ik weet nog hoe gefrustreerd ik raakt van ex-vriend Y, die bijvoorbeeld vooruitwijzingen nooit zag.

Bij boeken vind ik analytisch lezen nog steeds heel moeilijk.

Daar moet maar eens onderzoek naar gedaan worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: