Ik wou dat ik dit geschreven had

Met de de teleurstellende ervaring van Stéphane Hessel nog vers in het geheugen, las ik het artikel dat Al Gore publiceerde in Rolling Stone.

Indignez-vous!
Opvallend in het stuk van Hessel is hoe weinig precies hij is over wat het probleem is in onze wereld. Ik ben me er met hem van bewust dat deze wereld vele, slechts gedeeltelijk samenhangende, problemen kent. Hessel lijkt ook veel meer op te roepen een einde te maken aan de algemene politieke apathie in deze wereld.
 
In tegenstelling tot Hessel neemt Al Gore een heel concreet probleem bij de hoorns. Hij weet het te verbinden met het dysfunctioneren van de journalistiek (zie Luyendijk en vooral ook Nick Davies’ Flat Earth News), en het falen van de Amerikaanse democratie. Er is veel buzz over het feit dat Al Gore Obama aanpakt, maar eigenlijk illustreren journalisten daarmee alleen maar hun falen. Zelfs in het artikel dat grotendeels gaat om hun eigen dysfunctioneren, slagen ze er niet in om het stuk anders te verslaan dan ‘X zegt A over Y’.
 
Wat te doen?
En in nog scherper contrast met Hessel geeft Al Gore ook heel concrete actiepunten aan. Hij doet suggesties wat je zou kunnen doen, als je het niet wil nemen. Spreek mensen tegen die beweren dat er nog grote discussie is over klimaatverslechtering. Maak energiezuinige keuzes. En vooral: spreek politici aan. Laat je niet ontmoedigen door het grote geld dat politici lijkt te kopen. Spreek ze aan. Neem het niet.
 
Daarmee werkt het stuk van Al Gore althans voor mij veel beter dan dat van Hessel. Gore maakt een analyse van het probleem (wat is er aan de hand?), laat zien waarom dat een probleem is, wijst op de context van het probleem en geeft dan handvatten om het op te lossen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: